Sopron, Széchenyi tér 19.

+36-99-329-041 - +36-20-480-9391

Fogászati röntgen

Miért fontos a röntgen diagnosztika?

Radiológiai vizsgálat gyakran mutat rá rejtett fogszuvasodásra, gyökércsúcsi folyamatokra, fog és állcsont törésekre és repedésekre, állcsont cisztákra, jó és rosszindulatú tumoros elváltozásokra.

Panoráma röntgen

A panoráma röntgen a fogászati röntgen olyan fajtája, amely teljes képet ad az alsó és felső állcsontról, és a környező csontokról, amit két dimenzióban láthatunk. Láthatók a fejlődési rendellenességek, a bölcsességfogak helyzete, a fogváltódás, a gyulladásos folyamatok stb. Ezért a góckutatás miatt is elengedhetetlen a készítésük. Áttekintést nyújt a fogak állapotáról, az állkapocsízületről, valamint az orr- és arcüregről. Ezért nemcsak a fogorvosoknak, hanem a fül-orr-gégész szakorvosoknak is elengedhetetlen. Vannak olyan fogászati problémák például a megbújó fogszuvasodás, amely hagyományos vizsgálattal sokszor nehezen észrevehető. Panoráma röntgen segítségével a régebbi fogtömési hibák, gyulladásos gócok, ciszták is felfedezhetőek

Teleröntgen

A teleröntgen az arc csontjairól készített felvétel. Készíthetjük szemből, ill. oldalirányból. Gyakrabban az oldalirányú felvételeket készítjük, mely elengedhetetlen a fogszabályozási diagnózis pontos felállításához. Elengedhetetlen az arc- és állcsontsebészeti műtétekhez. A koponyacsontokat illetve a lágyrészeket is ábrázolja. A teleröntgen segítségével az agy- és arckoponya arányait, az arckoponya egyes csontjainak egymáshoz viszonyított helyzetét, a fogak elhelyezkedését, és a fogsorzáródási viszonyokat ellenőrizhetjük. Rengeteg mérést végeznek a segítségével fogszabályzó orvos kollégák.

.

gockutatas-rtg-radiologiai-vizsgalat-dr-baniczky-fogorvos-zahnarzt-fogaszati-rendelo-zahnarztpraxis-sopron-ungarn-4

Szájsebészeti és Fogszabályzási munkák előtt elengedhetetlen a röntgen készítése.

Góckutatás

A fogászati góc egy alattomos baktériumfészek, amely méreganyagokat termel és képes küldeni gyakorlatilag bármely szerv felé. Így fordulhat elő, hogy pl. Önnek az ízületei fájnak, de az okot a fogaknál kell keresni. Tehát gócként szerepelnek a szervezetben az olyan krónikus gyulladások, melyekre a szervezet állandóan, elhúzódó immunreakcióval válaszol, amely hosszútávon az immunrendszert gyengíti, állandóan baktériumokat küld a véráramba, így gyakran alakulnak ki ún. másodlagos betegségek. Ezeket nevezzük gócbetegségeknek. Röntgenfelvétellel és alapos, szakértő szájvizsgálattal felfedezhető a fogászati góc. Ez teljesen fájdalommentes, viszont nagyon fontos a megelőzés és az idejében való felismerés szempontjából.