Sopron, Széchenyi tér 19.

+36-99-329-041 - +36-20-480-9391

Esztétika, koronák, híd

dr-baniczky-fogorvos-fogaszat-fogfeherites-implantatum-fogpotlas-sopron-slide3

Fogorvosi rendelőnkben minőségi esztétikai fogászat szolgáltatást nyújtunk Sopron belvárosában!

Az esztétikai fogászattal foglalkozó orvosok a modern szemlélet követői. A fogászat ezen ága még fiatal, hiszen a fogak helyreállítására és a hiányzó fogak pótlására szolgáló modern technológiák is újak. Esztétikus fog koronák, esztétikus fogtömés, helyreállítás, fogászati fémmentes kerámiarendszerek, magas esztétikai színvonalú fogpótlás.

Az Amerikában és Nyugat-Európában már régóta alkalmazott és jól bevált módszerekkel akár kisebb csodákat is elérhetünk. A sérült, szuvas fogak helyreállításánál, illetve a hiányzó fogak pótlásánál az eredeti ép fog természetes színét, formáját és transzparenciáját követjük. Nincs szürke ínyszél, vagy az elálló koronaszél miatt kialakuló ínygyulladás!

A tömés, fogkorona-kiegészítő betét vagy teljes porcelánkorona annyira élethű, hogy az avatatlan szem még közelről sem veszi észre. Az esztétikai fogászat szinte egyáltalán nem használ hagyományos fémötvözeteket (például amalgámot).

A fémeket modern, esztétikus anyagok váltották fel, melyekkel lehetővé vált a tökéletes, természetes hatású restaurálás. Az esztétikai fogászat iránti igényt a mind nagyobb számban jelentkező fémallergiás megbetegedések is fokozzák, hiszen ezek a módszerek a fémallergiában szenvedőknél is alkalmazhatók.

Esztétikus koronák típusai

Az esztétikai fogászat az elmúlt 10 évben óriási fejlődésen ment keresztül. Újabb és újabb anyagok és technikák fejlődtek ki amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy mosolyunkat még tökéletesebbé tehessük.

Tíz évvel ezelőtt az egyetlen elfogadható megoldás a fémkerámia korona volt, a többi eljárás még nyomaiban sem igen tudta követni a természetes fogszínt és formát. A páciensek körében ez az eljárás, azaz a fémre égetett porcelán leplezésű korona terjedt el “porcelán korona” néven. Ezek a koronák akkor, az adott körülményekhez képest szépek és kielégítőek voltak, hiszen az volt a csúcstechnológia. Ennél jobb itthon nem létezett. Természetesen az ilyen hagyományos (nem vállas) eljárással készült fémkerámia koronáknak megvoltak – és ma is megvannak – a hátrányai, például a nem megfelelő transzparencia és színhűség, az ínyszélnél jelentkező szürkés elszíneződés stb.

Mára azonban már egészen más a helyzet. A teljes kerámia alapú rendszerek területén rohamos fejlődés indult el melyek eredményeképpen a fémet a metszőfogak területén, azaz ahol a mosolynál legszembetűnőbben villannak elő, teljesen mellőzni lehet.

A fémek elhagyásával már megvalósítható a tökéletesen természethű színhatás és transzparencia, a páciens mintha csak eredeti fogait kapná vissza vagy még annál is szebbeket. Ha valaki saját kinézetén szeretne változtatni esetleg új személyiségének megfelelő fogakat szeretne, megoldható hogy az új koronákra terelődjön a hangsúly amelyek kiemelik a páciens szépségét.

Circonium-Oxide All Ceram az esztétikum és funkció tökéletes összhangja
Korunk esztétikai igényei olyan eljárások kifejlesztését szorgalmazták, ahol a tökéletes esztétikum párosulhat a hosszú távon is tartós és extrém módon precíz tartófunkcióval.

Így születtek meg és kerültek bevezetésre a fogászati fémmentes kerámiarendszerek. Az eljárás lényege, hogy a fogtechnikai laborban a fogakról készült lenyomatról számítógépes eljárással garantáltan 30 mikrométernél finomabb pontosságú lézerletapogatással készül el a fogpótlás – korona vagy híd – váza.

Ez a váz felelős a fogpótlás stabilitásáért, funkcióképességéért, a pontos illeszkedésért. A hagyományos megoldásoknál ezt a vázat különböző fémötvözetekből öntik meg, hogy a felsorolt képességek mindegyikének megfeleljen, hosszú távon tartós fogpótlás készülhessen. Az ilyen megoldás valóban tartós lesz, azonban hátránya, hogy könnyen kialakulhat az ínyszélnél szürkés elszíneződés, ami az esztétikai hatásokat lerontja. Másik hátránya a fémre égetett porcelán megoldásoknak, hogy az ilyen restaurációk fényáteresztő képessége a természetes fogakétól eltérő lesz ezért bár igen kiváló esztétikai hatásúak, a tökéletesen természethű transzparencia és szín nem valósítható meg velük.

A circonium-oxide rendszereknél a számítógépes eljárással kifaragott váz amellett hogy extrém mértékben pontos illeszkedésű, stabilitása és teherbíró képessége megközelíti a fémvázak teherbíró képességét színében és transzparenciájában a természetes foggal megegyező így tökéletesen természetes hatású, magas esztétikai színvonalú fogpótlás készíthető. Az ilyen módon elkészített koronák és hidak, a mai esztétikai fogászat csúcsát jelentik.

Fogkorona Híd elkészítési ideje: több tényező határozza meg a fogpótlás elkészülését. Szükségszerű egy általános állapotfelmérés Panoráma röntgen. Mely segítségével pontosan meg  tudjuk tervezni a munkafolyamatokat, amennyiben gyökérkezelés illetve foghúzás illetve gyökércsap indokolt abban az esetben a fogkorona elkészülési ideje is megnövekszik. De ha minden rendben zajlik akkor első alkalommal megtörténik a fog, fogak lecsiszolása amiről lenyomat készül. Ami segítségével  a fogtechnikus kollega elkészíti a fogművet, legyen az híd vagy fogkorona ennek időtartalma 5 munkanap. Természetesen ez idő alatt sem marad fog nélkül a páciens.Ideiglenes műanyag provizoriumot kap.Az elkészült  fogmű beragasztása csak akkor történik meg ha az szakmai szemmel tekintve tökéletesen illeszkedik, illetve a betegnek  színben formára transzparenciában is megfelel.A korona hosszának magasságának beállítása aprólékos feladat. Minden beteg saját maga érzi, ha magas a fogpótlás ezen könnyen lehet segíteni.A túl magas fogkorona azért nem jó,mert túlterheli a fogat.A fogkoronára természetesen Garanciát vállalunk. De tudni kell, hogy a rendszeres kontroll ilyen esetben is indokolt. Szervezettől kortól függően javasolt a fogkorona hid cseréje. A rosszul illeszkedő korona fogínygyulladást is okozhat ami természetesen nincs rendjén illetve az is megeshet, hogy fáj a bekoronázott fog, arra is van lehetőség, hogy koronán keresztül legyen a fog gyökérkezelve.

Koronák, hidak

Ha egy fog már nagymértékben károsodott, előfordulhat, hogy borítókoronára van szükség. A töméssel már nem orvosolható esztétikai problémán segíthet a megfelelően elkészített,esztétikus korona. Ha a fog már olyan mértékben károsodott, hogy eltávolítása elkerülhetetlenné válik, hídpótlás javasolt.

Már egyetlen fog hiánya megváltoztatja a rágószerv -mint egység- funkcióját és esztétikáját! Egy kisebb hídpótlással rágóízületi panaszokat, esztétikai hibákat előzhetünk meg!
Kivehető fogpótlások

Azon pácienseinknek gondjaira is megoldást kínálunk, akiknél a megmaradt kisszámú fogak miatt rögzített fogpótlás (híd) már nem készíthető. (Ez a probléma főleg idősebb korban fordulhat elő.) Sokan ilyenkor kétségbeesnek, hogy fogatlanok maradnak. Pedig ebben a korban talán még nagyobb szükség van az egyes falatok alapos megrágására, hiszen csak így működhet egészségesen a gyomor és a bélrendszer. Számos idős páciens egyszerűen fogatlansága vagy nem megfelelő fogpótlása miatt szenved komoly emésztőrendszeri megbetegedésekben.

Az egészséges rágóképesség visszaállítása mellett az ezüstkor éveiben járók számára is ugyanolyan fontos az esztétikus, fiatalos megjelenés, a harmonikus mosoly. Melyik unoka ne vágyna egy mindig mosolygós nagymamára vagy nagypapára?

A teljes és részleges kivehetõ fogpótlások rendkívül sokfélék. Szinte minden páciensnek – a megmaradt fogak száma és elhelyezkedése szerint – más és más megoldás ajánlható. A kivehetõ fogpótlásokat gyakran kombináljuk rögzített fogpótlásokkal (pl. híd), illetve implantátumokkal is.

A kivehető fogpótlások megtervezése nagy odafigyelést igényel, és általában több lehetőséget is mérlegelni kell. Ugyanarra a fogászati státuszra a páciens igényei és pénztárcája szerint olykor több megoldás is javasolható. A rendelőben ingyenes állapotfelvétel keretében rögzítjük a páciens jelenlegi fogászati státuszát, majd gondos mérlegelés után ingyenes kezelési tervet készítünk a hozzá tartozó árajánlattal.

Ön is ragyogó fogakkal szeretne mosolyogni?

Kérjük egyeztessen időpontot!

Munkatársunk várja fogászati kezeléseinkkel vagy Ingyenes fogászati állapotfelméréssel kapcsolatos kérdéseit.

  • +36-99-329-041
  • +36-20-480-9391
  • +36-20-434-3358
  • dr@baniczky.hu

További kapcsolódó információk:

 

dr. Bániczky István , fog és szájbetegségek szakorvosa