Sopron, Széchenyi tér 19.

+36-99-329-041 - +36-20-480-9391

Fog implantáció, fog implantátum

Fog implantátum beültetése

Fogorvosi rendelőnkben teljes körű minőségi szolgáltatást nyújtunk Sopron belvárosában! Itt mindent megtudhat amit a fogászati implantátumokról tudnunk kell

1. Mi is a fogászati implantáció és milyen célt szolgál?

A fogászati implantátum olyan művi foggyökér, amelyet a fogorvos azért ültet az állcsontba, hogy arra koronát, hidat, vagy műfogakat rögzítsen. Az implantátumot elveszített fog helyére lehet beültetni, és az a gyógyulás és a pótlás elkészülte után annak funkcióját képes átvenni.
Az implantációs fogpótlás szinte ugyanúgy működik, mint annak előtte a saját fogak. Az implantátumokra készült pótlások nagyon hasonlítanak a természetes fogakhoz, hozzá nem értők észre sem veszik a különbséget. A hiányos fogazatot helyreállító implantációs fogpótlás javítja a rágást és a beszédet, komfortérzést biztosít és előnyösen változtatja meg az arc esztétikáját.

2. Milyen előnyei vannak az implantációs fogpótlásnak?

Olyan esetben, amikor csak egy vagy két fog hiányzik, nem szükséges ép fogak lecsiszolásával hidat készíteni. Rágófog hiány esetén kivehető részleges műfogsor helyett rögzített pótlás, vagyis híd készíthető, ami kényelmesebb és könnyebben kezelhető, mint a kivehető pótlás. Fogatlanság esetében már kisszámú implantátummal olyan műfogsor készíthető, amely nem mozdul el rágás vagy beszéd alatt. A foghiányos állcsontgerinc állapotától függően, adott esetben több implantátum behelyezésével akár híddal is pótolhatók a hiányzó fogak.
Megelőzi a fogelvesztés után elkerülhetetlen csontlebontódást.
Azáltal, hogy komfort- és biztonságérzetet nyújt beszéd és rágás közben, megkönnyíti a társas kapcsolatok fenntartását.
Az implantációs fogpótlás révén elkerülhető a sokak számára az öregséget jelentő kivehető pótlás viselése.

3. Milyen anyagból készülnek az implantátumok?

A szervezetbe csak olyan anyag helyezhető, amely nem okoz semmilyen károsodást, a szövetek jól viselik, nem lökődik ki. Az ilyen anyagokat “bio-anyagoknak” nevezzük, ilyen anyag a titán, amiből a fogászati implantátumok készülnek. (Titánból készülnek a csípőprotézisek is.) A fogászati implantátumok általában henger vagy csavar alakúak, 3,3-6,0 mm átmérőjűek és 9-16 mm hosszúak. Egyes gyártmányok felszínét olyan, szintén szövetbarátanyaggal vonják be, amely elősegíti a gyors beépülést a csontba.

4. Ki kaphat implantátumot?

Az ideális “jelölt” implantációra, aki jó általános egészségi állapotnak örvend, jó a szájhigiéniája és megfelelő formájú az állcsontjának az a része, ahova az implantátumot el kell helyezni. Ennek a területnek teljesen egészségesnek és gyulladásmentesnek kell lenni. Amennyiben szuvas fogak vannak a szájban, vagy fogágy betegség áll fenn, ezeket a műtét előtt meg kell gyógyíttatni. Modern eljárásokkal a csontmennyiséget növelni is lehet, amennyiben ez szükséges. Vannak olyan betegségek, amelyek kizárják, vagy megfontolás tárgyává teszik az implantációt, ilyen pl.: a cukorbetegség, vérzékenységi zavarok, bizonyos gyógyszerek szedése, vagy dohányzás. A beteg alapos vizsgálata után dönthető csak el, hogy az implantációs műtét kivitelezhető-e.

5. Milyen kockázata lehet az implantációs műtéteknek?

Az implantációs műtét helyi érzéstelenítésben történik, ennek szövődményei olyanok lehetnek, mint bármelyik érzéstelenítésnek. Természetesen megfelelő körültekintéssel ezek kivédhetők. A műtét során előfordulhat a környező képletek sérülése (arcüreg megnyitás, idegsérülés), de gondos tervezés és jó műtéti technika esetében ennek kockázata minimális. Az implantátum kilökődése extrém ritkán fordul csak elő. Jó szájhigiénia és rendszeres kontroll esetében ennek nagyon kicsi az esélye.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

6. Hogyan ültetik be az implantátumot?

Az implantációs fogpótlás különösen körültekintő tervezést és kivitelezést igényel a fogorvostól és a fogtechnikustól. Az orvos először tájékozódik a beteg általános állapotáról, betegségeiről, gyógyszereiről. Ezután következik egy alapos fogászati vizsgálat. Minden esetben készül röntgenfelvétel, szükség esetén speciális felvételek is.

Lenyomatvétel után az ún. “tanulmányi minták” segítségével, a klinikai vizsgálat és a röntgenfelvétel alapján dönti el a fogorvos, hogy lehetőség van-e implantátum beültetésére. Maga a műtét helyi érzéstelenítésben történik, nincs szükség kórházi bennfekvésre. Nyálkahártya metszés után szabaddá válik az állcsont, amiben az implantátumok számára megfelelő helyet alakítanak ki, behelyezik a műgyökeret és a sebet összevarrják. Az implantátumok így befedve gyógyulnak 3-6 hónapig, ezalatt az implantátum “becsontosodik“. A gyógyulás ideje alatt adott esetben ideiglenes pótlás is viselhető. A műtét után kisebb arcduzzanat előfordulhat, de nagyobb fájdalomtól nem kell tartani.

Természetesen rendszeres ellenőrzés szükséges ez idő alatt is. A gyógyulási idő után kis metszést ejtve felszabadítjuk az implantátumot, és ún. ínyformázó csavart teszünk be. Rövid idő múlva következik a lenyomatvétel, ami alapján a fogtechnikus mintát készít és elkészíti a fogpótlást. A fogmű szájba helyezése ismét a fogorvos feladata.

7. A műtét előtti teendők:

Minden betegségről és gyógyszerfogyasztásról tájékoztassa kezelőorvosát!
A műtét előtt a szokásos módon egyen, ne éhgyomorral érkezzen!
Hozzon magával kísérőt (utána jobb, ha nem vezet autót)!
Rendszeresen szedett gyógyszereit vegye be!

8. A műtét utáni teendők:

A műtét utáni órákban ne vezessen gépjárművet.
A műtéti területre helyezzen kívülről hideg borogatást a duzzanat csökkentésére.
Ne egyen amíg az érzéstelenítő hatása tart.
Egy napig ne fogyasszon kávét, teát, alkoholt, ne dohányozzon és ne egyen fűszeres csípős ételeket.
Fordítson fokozott figyelmet a szájhigiéniára: fogmosás,öblítés az utasítás szerint.
A javasolt gyógyszereket vegye be.
Szükség szerint vegyen be fájdalomcsillapítót.

9. Mi a teendő az implantációs fogpótlás elkészülte után?

Fokozott figyelmet kell fordítani a szájhigéniára. A fogmű jellegétől függően szükség lehet speciális eszközök, mint fogköztisztító kefe, superfloss,fogselyem használatára is. A fogorvos a pótlás átadásakor megmutatja és elmagyarázza a helyes fogmosási technikát. A pótlás minél hosszabb működőképessége érdekében 6-12 havonta ellenőrzésen kell megjelenni a fogorvosnál. Az implantációs fogpótlás hosszútávú sikere nagymértékben függ Öntől is. A fogorvos felelőssége elsősorban a fogmű elkészítéséig terjed, utána a “karbantartásért” főleg a beteg felelős. A szájhigiénia fenntartásával meg kell előzni az implantátum körüli gyulladás kialakulását, mert az veszélyezteti annak bennmaradását.

Implantátummal kapcsolatos gyakori kérdések:

Foghúzás után azonnal implantátum?

Van rá mód, amennyiben a fogágy semmilyen szinten nem betegedett meg ..ha mar bármilyen gyulladt állapot fenn állt abban az esetben csak foghúzás utáni gyógyulási időt kivárva van lehetőség implant behelyezésére.

Azonnal terhelhető implantátum rendelőnkben nem igazán kerül alkalmazásra kivárjuk a gyógyulási időt.

betegek többsége gyors fog implantot szeretnének..azonban vannak a gyógyulási folyamatok,amiket türelemmel ki kell várni.

Híd vagy implantátum?

Amennyiben a foghiány mellett egészséges fogak helyezkednek el és minden körülmény adott az implantátum behelyezhetőségére úgy célszerű ezt a korszerű eljárást választani.

Implantátum tartóssága: beültetett titán műfoggyőkér jó szájhigéniát feltételezve igencsak tartósnak bizonyul.

Gyulladt implantátum: esetek többségében minden elmondott leírt utasításnak megfelelően eljárva nem szokott előfordulni, viszont abban az esetben ha mégis rendellenesnek tart bármit késlekedés nélkül fel kell keresni kezelő orvosát.

Implantáció szakaszai:

A foghiány/foghiányok pótlásának sebészi és protetikai módja.
Amennyiben a foghiány területén megfelelő mennyiségű csont áll rendelkezésre, lehetőség nyílik műgyökér sebészi beültetésére. Kiváló szájhigiéne, és a kontrollvizsgálatokon való rendszeres megjelenés elengedhetetlen a hosszútávú siker érdekében.

 • I. fázis

  A titán műgyökér (csavar) sebészi beültetése a csontba, a fogíny alá. Ez helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen történik, 0.5-1.5 óra hosszan. Ezt követően a csontsejtek 4-6 hónap alatt teljesen körülnövik az implantátumot.

 • II. fázis

  Az implantátum fejrészének (abutment) beépítése a gyógyulási időszakot követően.

  Implantátum felépítmény: Felépítményre azért van szükség, mert maga az implantátum a csontban helyezkedik el és mivel erre fogpótlást, azaz vagy koronát vagy hidat kell helyezni íny felé kell hozni az implantátumot ez egy speciális hozzá illő alkatrész, amelyről már lehet lenyomatot venni.

 • III. fázis

  Lenyomatvételt követően elkészül a fogpótlás. Eredeti tervnek megfelelően, akár korona akár híd akár rögzített műfogsor.

Ön is ragyogó fogakkal szeretne mosolyogni?

Kérjük egyeztessen időpontot!

Munkatársunk várja fogászati kezeléseinkkel vagy Ingyenes fogászati állapotfelméréssel kapcsolatos kérdéseit.

 • +36-99-329-041
 • +36-20-480-9391
 • +36-20-434-3358
 • dr@baniczky.hu

További kapcsolódó információk:

 

dr. Bániczky István , fog és szájbetegségek szakorvosa