Sopron, Széchenyi tér 19.

+36-99-329-041 - +36-20-480-9391

Fogmegtartó Kezelések

Fogmegtartó Kezelések, esztétikus fogtömés, gyökérkezelés, Fogászati gócbetegség kivizsgálása

Esztétikus fogtömés, fájdalommentes kezelés

A fogtömésekkel kapcsolatban legtöbb páciensnek a kezeléssel kapcsolatos fájdalom jut eszébe, a legtöbbet ez a mondat hangzik el: ugye nem fog fájni?Természetesen a kezelés okozta fájdalom megszüntetése érdekében a beavatkozást érzéstelenítéssel végezzük!

Szuvas részek eltávolítása

A legkellemetlenebb rész a kezelés elején történik. Hányingeres betegek se aggódjanak, általában egy-két perc alatt a szuvas, baktériumokkal és egyéb ételtörmelékkel átitatódott felpuhult fogszövetet a gyémántfúró eltávolítja. Lehet öblíteni.

Elkészül a kavitás a fogászati szakzsargonban a kifúrt, letisztázott üreget jelenti. Ebben már nincsenek szuvas részek, az oldalfalak simák.Amennyiben nincs oldalfal matricát helyezünk fel ez kicsit kellemetlen, de hamar hozzá lehet szokni A kavitás formája egyrészt függ a szuvasodásban elpusztult fogszövet eredeti kiterjedésétől, másrészt a fog formájától is, így minden esetben más és más.Törekszünk a legminimálisabb üregkialakításra.A tömőanyag behelyezéskor a fogtőmöanyag még puha, később a világítás hatására keményedik meg. A fogtömés ideje alatt a közeget szárazon tartjuk.A kész fogtömés hasonlít a fogzománc színéhez és keménységéhez

Egy jól sikerült tömés széleit még a fogorvosi is nehezen veszi észre. A lámpás megvilágítás után a fogtömés felszínének beállítása következik. A műanyag mátrixba belekötött üvegszemcsés felület gyémánt polírozóval alakítható megfelelő formájúra. A nagy mennyiségű üveg töltőanyag biztosítja a fogtömés természeteshez hasonlító, transzparens, fényáteresztő tulajdonságát.

A páciens boldog, végre öblíthet, jöhet a próba. A fogsorokat össze kell érinteni,  „Magas?” Az érzéketlenre zsibbadt állkapoccsal választ adni nehéz Ezért a kis kék színű papír segít a megfelelő harapási magasság beállításához. Fontos azonban tudni, hogy a fog nagyon érzékeny tized millimétereket is érezhet magasnak, ezt a különbséget a fogorvos szemmel, már nem érzékeli. Ezért az érzéstelenítő hatásának elmúltával, mikor fogainkkal már biztosan érzékelünk, mindig ellenőrizzük le, kényelmes e a tömés vagy sem. Magas tömés esetén a fog fájdalommal reagálhat, mert túlterhelődik, ezért ilyenkor bátran vissza kell jönni rendelőbe picit alakítani kell még az új fogtömésen.

Fogtömés után mikor lehet enni?-Az érzéstelenítő hatása elmúltával már lehet is enni.

Endodoncia, Gyökérkezelés Gyökértömés

A modern gyökérkezelési technikákkal sokkal több fogat menthetünk meg!

Senki nem szeret fogorvoshoz járni. Még akkor sem, ha nincsenek rossz emlékei. A negatív történetek könnyen elbátortalanítanak. A fogászati kezelések a mai érzéstelenítőkkel nem fájnak.

Mennyi a gyökérkezelt fog élettartama?

A gyökérkezelt fogak élettartamára nincs általános szabály. A gyökérkezelés egy utolsó mentsvár a fog megmentésére. A fogak egészségének megőrzése ugyanis nem a gyökérkezelés, hanem a megfelelő szájápolás (elsődleges megelőzés), majd az időben elkészített fogtömések (másodlagos megelőzés).

Hogyan tudjuk elérni, hogy a gyökérkezelés ne okozzon fájdalmat?

Súlyos esetben, ha a páciens erős fogfájdalommal érkezik, megfelelő gyógyszeres kezeléssel még a gyökérkezelés előtt csökkenthető a fájdalom, így a gyökérkezelés már fájdalommentesen elvégezhető. Érzéstelenítő injekció az első lépés!

A gyökérkezelés során a fogorvos feltárja az adott gyökérben levő csatornákat (egy foghoz több gyökér is tartozhat, és egy gyökérben több gyökércsatorna is lehet), kitisztítja, fertőtleníti, A gyökérkezelés egy aprólékos, nagy odafigyelést igénylő feladat, az azt követő érzékenységnek vagy fájdalomnak több kiváltó oka is lehet:

A gyökérkezelés során a gyökérkezelő tű elérheti a gyökér csúcsát, mely átmeneti érzékenységet okozhat a gyökértömés utáni napokban. Az ilyen jellegű érzékenység vagy fájdalom folyamatosan szépen elmúlik, hiszen itt a gyulladást már nem táplálja semmi, ez az érzékenység a kezelés közben a szövetek megbolygatása miatt alakul ki.

A gyökérkezelés sikerességének alappillére a megfelelő diagnosztika, és a gyökércsatornát szennyező baktériumok alapos és végleges kiirtása.

A fogat – akár többször – fertőtlenítő gyógyszerrel zárjuk le, hogy a gyógyulás bekövetkezhessen. A gyökértömés csak ez után kerül a fogba. majd a gyökértömés révén lezárja a fogat, hogy baktériumok ne juthassanak a szövetek közé. A gyökértömésnek el kell érnie a foggyökér csúcsáig, különben a gyökércsatornában baktériumok is maradhatnak.

Friss gyökérkezelés utáni fájdalom, avagy meddig fájhat a gyökérkezelt fog

Kis türelemmel várjunk pár napot. H a fájdalom napról napra jelentősen csökken, az ügy jó irányba halad. Ha a fájdalom nem szűnik, vissza kell menni a fogorvoshoz.

Gyökértömést akkor teszünk a fogba ha a fog már panaszmentes!

Fogászati góc betegség

Sokszor csak véletlen leletként észleljük, hogy egy fog betegség kapcsán akár gócbetegség is állhat a háttérben. Máskor az egészségügy más területéről küldenek hozzánk pácienst a gócbetegség gyanújának kivizsgálására. OP Röntgen.

Gócbetegség gyanúja állhat fent a következő tünetek esetén (főbb tünetek):

-Hajhullás (foltos)

-Egyes kiütésekkel járó bőrgyógyászati betegségek

-Nőgyógyászati betegségek – petefészekkel kapcsolatosan

-Férfi nemi szervekkel kapcsolatos betegségek – prosztata

-Izületi betegségesk (főleg kisizület)

Gócbetegség kivizsgálása a rendelőben:

-Vitalitás vizsgálat , mely megállapítja, hogy van e elhalt fog

-Röntgenfelvétel mellyel a panaszmentes elváltozások is kimutathatóak

-Gócnak tekinthetjük a nagyobb gyökércsúcsi elváltozásokat (granulóma, ciszta) azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden ilyen elváltozás viselkedik gócként! Automatikusan a gyökércsúcsi elváltozásokat nem kezeljük gócnak, ez csak akkor merül fel, ha egyéb szisztémás betegség is áll a háttérben, melynél a gócbetegség gyanúja fennáll!

Gócbetegség kezelése:

-Súlyosabb esetben foghúzás – amennyiben valóban ez volt a gócos kiindulópont, a szervezet egyéb helyén kialakult betegség gyorsan gyógyulni kezd

-Sokszor gyökérkezeléssel is megszüntethető a gócbetegség, röntgennel ellenőrizhető, hogy a gyökércsúcsi elváltozás eltűnik.

Ön is ragyogó fogakkal szeretne mosolyogni?

Kérjük egyeztessen időpontot!

Munkatársunk várja fogászati kezeléseinkkel vagy Ingyenes fogászati állapotfelméréssel kapcsolatos kérdéseit.

  • +36-99-329-041
  • +36-20-480-9391
  • +36-20-434-3358
  • dr@baniczky.hu

További kapcsolódó információk:

 

dr. Bániczky István , fog és szájbetegségek szakorvosa